In inceputul educatiei calului, pregatirea pentru calarie are o importanta majora, fiind cel mai important lucru pe care i-l puteti oferii calului. Un cal manierat, care accepta usor sa colaboreze cu calaretul, va avea o viata usoara si se va bucura de un tratament preferential.
Cui nu-i place un cal usor de calarit, usor de condus si usor de interactionat cu el? Acest lucru vine cu timpul, dar se pot face pasi mari de la inceput si puteti pregati acest lucru inca de cand calul este doar un manz. Iata cum:
1. Cu cel putin un an inainte de inceperea cu saua lucrati cu calul exercitii specifice de ierarhie si conexiune. Trebuie sa puteti sa-i miscati fiecare parte a corpului, de la stanga la dreapta si invers, inainte si inapoi, sa poate sa fie lonjat, sa se opreasca la semn, sa porneasca si sa schimbe ritmul, sa fie atent si obedient in toate ritmurile etc.
Sunt exercitii de dresaj natural comportamental pe care le-am mai discutat si o sa le reluam intr-una din postarile viitoare.
Din aceasta categorie face parte si punerea calului jos (a nu se confunda cu invatarea calului sa se culce) pentru asigurarea increderii absolute in antrenor. De asemenea, obisnuirea cu prezenta seii, valtrapului, harnasamentului in general, trebuie facuta de acum.
2. Odata ce calul este destul de matur pentru inceperea lucrului de calare, reluam exercitiile de respect si conexiune si ne asiguram ca totul a ramas bine intiparit in mintea calului, miscarile, recunoasterea harnasamentului etc. De notat ca, calul din imagine a fost lucrat in primele doua imagini, la 1.7 luni si apoi calarit la aproape 3, in imaginile urmatoare. Faptul ca am lucrat cu el atunci mai bine de un an, ne-a facut munca extrem de usoara , asa cum veti putea vedea.
3. Se trece la obisnuirea calului cu greutatea calaretului, cu presiunea fraului – in acest caz, am hotarat sa incepem calul fara zabaluta si la calarirea lui intr-un spatiu inchis, dar familiar, unde calul este mai putin inclinat sa se ingrijioreze.
4. Daca totul merge bine in pas, trap si canter, se termina sesiunea de antrenament intr-o nota buna, inainte sa intervina un element de disconfort al calului, determinat de noile informatii la care a fost expus.
5. Dupa o pauza de cateva ore sau o zi putem relua antrenamentul, utilizand chiar si tehnica de ponying, care inseamna ghidarea calului prin lonja de pe un alt cal mai experimentat.
In aceste imagini sunt ajutat chiar de proprietara lui ARDO, tizul calului meu, care la momentul pozei era incepatoare, dar care a evoluat frumos impreuna cu caii ei.
6.Cand lucrurile merg bine,si calul este obedient, putem renunta la lonja de ghidaj si lucra in tandem!
Acum incepe munca voastra !
cu drag de cai,DENIS