Dresajul western

Programul Caii Romaniei western 001

Dresajul western provine din dresajul cailor de ferma, asa cum se facea el in Europa de catre asa numitii vachero – vacarii spanioli ce au dus metodele de lucru si antrenament in regiunile colonizate de spanioli. Astfel, in teritoriile de astazi ale Mexicului, Texasului si Californiei s-au dezvoltat ferme imense de vaci ce trebuiau controlate de acesti vacheros/bucharoos/cowboys in traducerea libera a englezilor.

Odata cu noul pamant au venit si noi idei in antrenamentul cailor tineri, suprafetele imense ale fermelor fiind imposibil de strabatut in fiecare zi cu acelasi cal, asa ca fiecare vachero avea o grupa de aproximativ 10 cai tineri pe care ii folosea in adunatul vitelor ratacite. Cei mai buni si inteligenti cai insa ramaneau in ferma pentru a fi folositi la actiunile care necesitau o mai mare finete in executie, cum ar fi prinderea viteilor si insemnarea lor cu dangaua fermei sau sortarea vitelor.

Cu timpul, viitorii cowboys au observat ca pot educa mai bine calul cu conceptul de manana – maine in spaniola, concept ce spune foarte mult despre cum invata calul si in ce ritm.

Negrabindu-se, acesti spanioli au renuntat cu timpul la faimoasele si durele serreta – botarele de metal ce aveau zimti care produceau dureri foarte mari si le-au inlocuit cu bosal-ul, un botar din piele cruda, la care ca si in cazul serretei se atasau darlogi si pastra interiorul gurii calului neatins pana ce acesta termina de schimbat dintii (3-5 ani).

Acest bosal a devenit emblematic pentru traditia californiana si este folosit si astazi foarte mult ca alternativa a zabalei clasice, in dresajul calului tanar si nu numai.

Cai Romania dresaj 00003

Principalele caracteristici ale dresajului de tip western sunt:

  • conducerea calului cu o singura mana ca scop final
  • darlogii trebuie sa fie lejeri, nu in contact continuu, gradul de lejeritate depinzand de disciplina western practicata.
  • miscarile in dresaj sunt inspirate de miscarile naturale ale cailor, completate cu miscari specifice in lucrul cu vacile: sprinturi – opriri pe jareti, intoarceri la 180 de grade cu plecare la galop, piruete la trap, mers inapoi, etc.
  • acceptarea de catre cal a folosirii lasso-ului, biciului de manare al vitelor, tractarea cu ajutorul acestuia a diferitelor greutati cat si blocarea cu lasso-ul a vitelor, pentru vaccinare sau insemnare.

In dresajul western calul se antreneaza ca si in dresajul european, la doua maini, cu ajutorul exercitiilor de dresaj clasic, metoda adoptata prin filiera spaniola si apoi francezo-engleza.

Astfel exercitiile pregatitoare de dresaj cum ar fi: cedarea la gamba, primirea, mersul lateral, plierile pasive si active, tranzitiile de ritm, angajarea si toate celelalte sunt prezente si in acest tip de dresaj, cu mici diferente in tehnica. As spune ca dresajul western seamna mai mult cu dresajul militar al sec 18 – 19 decat cu dresajul european actual, care se face atat in competitie cat si in antrenament, exclusiv la doua maini.

Iata in continuare cateva dintre disciplinele western pentru care exista competitii atat in SUA cat si in Europa dar si in tot restul lumii:

Reining, cow-horse, ranch-riding, cutting, team-penning, pleasure si horsemanship.

Le vom explica atat pe acestea cat si inca multe altele in articole viitoare. Trebuie spus insa ca in tara noastra ne propunem sa dezvoltam doar cateva dintre aceste discipline, mai exact reining, horsemanship, ranch-riding si poate in viitor sa putem extinde aria de acoperire odata cu cresterea interesului calaretilor pentru disciplinele western.

VA ASTEPTAM LA CURSURI si va invitam sa urmariti in continuare cateva filmulete care va vor ajuta in dresajul calului dvs!

https://www.youtube.com/watch?v=ERBkpRpGpB0 

https://www.youtube.com/watch?v=Nd_93xzBRLk 

https://www.youtube.com/watch?v=CBPgC4dQnhM&list=RDNd_93xzBRLk&index=4