Pintenii,tipuri si tehnica folosirii lor

Pintenii , vin in toate formele,materialele, si sunt folositi in toate disciplinele ecvestre ,prea des cu un renume prost, din cauza folosirii incorecte, prea mult sau prea putin,dar fara de care ,am pierde o unealta foarte importanta in educatia calului.

Dar inainte de a discuta de diferitele tipuri de pinteni, si tehnica folosirii lor ,trebuie sa vedem cui i se potrivesc si care este momentul in care puteti sa-i purtati in antrenament.

Astfel ,daca aveti un echilibru independent in sa, adica puteti sa mergeti la pas, trap, galop si sa schimbati directia , fara sa va tineti de darlogi pentru echilibru, daca puteti sa mentineti partea inferioara a piciorului (de la genunchi in jos) stabila si relaxata, puteti incepe sa purtati pinteni.

Vom trece in revista cateva tipuri principale de pinteni si felul cum se folosesc ei, precum si caracteristicile pe care trebuie sa le aveti in vedere , atunci cand achizitionati o pereche.

Astfel, pintenii , se deosebesc prin 1. tip : western , european , clasic spaniol, militar ,etc

2.  tarie :moi, medii ,tari,

3.marime: copii ,barbati, femei

4.lungimea pipei: mica,medie,mare

Daca in materie de design, pintenii sunt relativ usor de recunoscut, celelalte caracteristici merita explicate.

Taria pintenilor este data de suprafata pintenului care intra in contact cu, calul, astfel, la cei europeni , fara rotita, este vorba de varful pipei,la cei spanioli sau western, de rotita dintata, din capatul pipei.

In ciuda efectului dramatic, si al preconceptiei , pintenii western , nu sunt neaparat mai tari ca cei europeni, taria pintenului fiind data asa cum am spus , de forma rotitei.Astfel, cu cat colturile rotitei sunt mai multe(deci suprafata de contact mai mare) si mai boante(neascutite), cu atat pintenul este mai moale ca semnal.Cu cat numarul colturilor scade si varfurile se ascut, cu atat pintenul creste in puterea semnalului.Sunt atat de multe varietati si raporturi intre ascutimea varfurilor, numarul lor , dar aceasta regula este una generala, care explica destul de complet subiectul.

3.Marimea este data de producator,dar iarasi , ca regula generala,pintenul trebuie sa fie comod la introducerea pe calcai, mai lejer in cazul unuia western, mai ferm si fix, in cazul pintenilor spanioli,europeni sportivi sau militari.

Motivul este dat de tehnica de folosire, pintenul western folosindu-se preponderent prin rotirea lui de jos in sus, bara de sustinere a pintenului trebuind sa fie lejera in deschidere pentru a permite pintenului sa cada la locul sau pe tocul cizmei.De adaugat ca, cizmele profesionale de dresaj western, au rama tocului , mai larga ca tocul, tocmai din acest motiv, pentru a nu lasa pintenul sa alunece in jos.

Pintenii din celelalte categorii,au prinderi fixe, prinderi care ii pozitioneaza mai sus fata de cei western,iar tehnica de folosire este mai degraba una de tatonare-lovire liniara,iarasi ca regula generala.

 

4.Lungimea pipei,sau a bratului pintenului este poate cea mai ignorata caracteristica a pintenului, si cea mai gresit utilizata.Persoanele cu picioare lungi,trebuie sa poarte pinteni lungi, pentru a le permite sa dea comenzile calului, fara sa iasa din pozitia corecta de dresaj, prin miscarea prea mare a piciorului.Persoanele cu picioare scurte,pot purta pinteni cu bratul scurt, pentru ca sunt deja aproape de cutia toracica a calului.Destul de curios , in tara noastra se intampla destul de des, exact invers.Aceasta conceptie gresita , nu face decat sa ne ingreuneze procesul de antrenament, deci trebuie evitata.

Tehnica de folosire a pintenilor,are legatura cu foarte multe aspecte: disciplina aleasa, tipul pintenului(cu rotita sau fara), nivelul de dresaj al calului,si nu in ultimul rand ,preferinta personala.Dar un singur aspect ar trebui subliniat, pintenul vine ultimul pentru a intari ajutorul(comanda), intai se lipeste gamba si glezna de corpul calului,dandu-i posibilitatea , sa execute miscarea cu minima sugestie, de cele mai multe ori ,astfel pintenul este corectia, nu comanda propriu-zisa!

Despre locurile unde se pun pintenii, iarasi difera in functie de cal, fiind sarcina voastra sa descoperiti asta, calul trebuie insa sa raspunda corect la miscarea crupei stanga-dreapta, pornirea la canter, pasii laterali, miscarea umerilor,si mersul inapoi.Pentru fiecare din aceste miscari, exista semne de sine statatoare, care sunt foarte asemanatoare in toate disciplinele de dresaj, cu o singura diferenta notabila, in dresajul western, semnul pentru mers inapoi este cu picioarele mai in fata si fara contact,cu ajutorul greutatii,contactul calului cu pintenii, venind doar la sfarsitul miscarii.

Va invit sa urmariti cele doua filmulete instructionale de pe canalul meu, si va urez succes!

https://www.youtube.com/watch?v=pB-wygvYeho

https://www.youtube.com/watch?v=OcVuHCJuI2g

Cu drag de cai,Denis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *