Asa cum am mai spus in alte ocazii,din lipsa de alt cuvant tehnic, care sa descrie inceputul educatiei calului,vom folosii denumirea de deburaj, cu precizarea ca de fapt, deburajul calului cuprinde o serie de elemente ce trebuie invatate de un cal in primul an de viata, si nu doar obisnuirea cu saua si calaretul.In engleza avem asa numitul colt-starting, adica inceperea remontilor cu saua,in romana nu avem un cuvant sau sintagma care sa denumeasca primele zile de obisnuire a calului cu harnasamentul.
Astazi , va voi prezenta, o varianta intalnita mai ales in dresajul western si care este facuta celebra de multi antrenori americani.
1.Primul lucru care trebuie facut este inceperea stabilirii relatiei dintre cal si antrenor,prin exercitii specifice intr-un tarc rotund.In cazul de fata , am ales sa folosim lasso-ul pentru un cal hiper-reactiv , pentru restrictionarea lui si invatarea elementelor de respect.
Aceasta faza nu dureaza mai mult de 20-30 min, timp in care, calul trebuie sa invete sa fie obedient si atent la comenzile pe care le da antrenorul prin intermediul lasso-ului, de pornire-oprire.La caii care sunt prea reactivi, se poate pune lasso-ul pe piciorul din spate, aceasta tehnica fiind una super-specializata si nefiind recomandata , daca nu lucrati acceptabil cu lasso-ul american, lungimea acestuia fiind de 15m, si putandu-va lesne accidenta.
2.Faza a doua este obisnuirea calului cu harnasamentul,sa,valtrap,presiunea exercitata de chinga etc,la fel facuta treptat ,in decursul altor 30-40 de minute pana calul poate fi harnasat si lucrat la lonja de dresaj scurta.
Chiar daca exista momente cand , calul se ingrijoreaza, din cauza elementelor noi de harnasament si a felului cand acestea ii ating corpul, vom avea rabdare si vom astepta pana cand acesta se linisteste si ne cauta apropierea ca in imaginile urmatoare.
Dupa aceasta faza care poate varia ca durata,se plimba calul prin manej pentru a verifica daca aveti un alt ingredient necesar deburajului , si anume conexiunea,calul trebuind sa va urmeze , fara ca lonja sa exercite presiune asupra lui.
3.Se continua obisnuirea calului cu restul de harnasament, zabaluta si fraul in acest caz , punandu-se mare accent pe momentul cand , calul accepta fierul ,sub nici o forma nu se incearca fortarea punerii fierului in gura, ci se lucreaza cu degetul mare la comisura calului , pentru ca acesta sa deschida gura.
4.Incepem sa obisnuim calul cu greutatea noastra si cu pozitia noastra de deasupra lui-putem lucra astfel de pe un gard destul de inalt,unde suntem in siguranta.
Sub nici o forma , nu trebuie sa incercam sa incalecam din aceasta pozitie,ci doar sa mimam acest lucru ,punandu-ne greutatea cu ajutorul genunchiului , pe saua calului,si miscand scaritele de pe o parte sau alta.
Apoi, daca , calul este linistit,trecem la aceleasi exercitii de jos.
5.Incalecarea propriu-zisa, poate avea si momente in care calul isi pierde increderea, mai ales atunci cand trebuie sa se miste de pe loc cu o greutate considerabila in plus-calaretul.Trebuie sa ne asumam acest lucru si sa linistim calul ,nu sa-l certam.Chiar daca arunca cu spatele,putem sa i-l asiguram ca totul este in ordine cu vocea sau cu mangaieri pe ancoliura , ca in imaginea urmatoare..
6.Cu ajutorul unui alt cal mai experimentat, incepeti lectia de calare, urmand calul mai in varsta atat in ritm cat si in directie.Daca ceva nu merge bine,repetati procedurile si nu uitati,si maine este o zi!
Cu drag de cai,DENIS