Imbarcarea-educatie pentru viitor

Exercitiile de imbarcare , testeaza calul in zone foarte sensibile ale psihologiei lui,obisnuirea cu lucrurile noi, invingerea claustrofobiei native, etc, fiind deasemenea si un test pentru cat de eficient lucrati cu, calul de jos, care este gradul de incredere in antrenor, si raspunsul fata de sugestiile voastre, deci care este adevarata ierarhie in relatia voastra.

Orice sesiune de imbarcare , incepe cu,  controlul miscarilor calului prin exercitiile specifice de dresaj comportamental, prin care se obtine si conectarea dintre om si cal,si canalizarea atentiei calului pentru a putea invata.

Dupa acest prim-pas , se trece la exercitiile de imbarcare , in care trebuie sa acordati atentie catorva lucruri:

1.calul trebuie sa va urmeze pana in apropierea rampei de bunavoie,fara sa fie nevoie sa puneti prea mare presiune pe lonja sau sa manati calul cu cravasa.Aceasta , arata ca v-ati facut bine prima parte a lectiei si calul are o dispozitie buna de a invata.

 

2.Directionati miscarile calului folosind o cravasa de dresaj sau un bat de lonjare, in asa fel incat sa pozitionati calul perpendicular fata de rampa, cu cat va urca rampa mai drept cu atat cresc sansele sa invete sa intre mai usor in vana de cai.Atentie ,nu incercam sa producem discomfort in preajma rampei ,riscand sa facem calul sa asocieze imbarcarea cu ceva negativ,ci mai degraba utilizam cravasa cu mici atentionari ritmice-si aici ritmul este foarte important, pentru a impulsiona calul invitandu-l in locul in care orice presiune inceteaza-in interior.

3.Dupa ce, calul a pasit pe rampa, incetati orice presiuna si lasati calul sa absoarba informatiile noi, sa traga concluziile,apoi inaintati inca un pas,invitandu-l inauntru.Majoritatea vor urma antrenorul,dar daca nu se intampla asta,trimite-ti calul inapoi cativa pasi si repetati procedura.Uneori , cu caii mai nesiguri sau dominanti, va trebui sa reluati intregul proces de punere in conditie mentala.Nu va pierdeti rabdarea,odata ce antrenati calul sa intre in vana, durata celui de-al doilea antrenament scade exponential.Spre exemplu, am avut cai , pe care i-am imbarcat in 45 de min si apoi mi-a luat 10 min ,iar in a 3-a sesiune au imbarcat aproape fara ezitare.Pregatiti-va mental pentru aceste sesiuni  de antrenament.

4.Daca aveti posibilitatea, rugati pe cineva sa va asiste la exercitiul de debarcare, pentru ca debarcarea este un alt element foarte important in aceasta sesiune,foarte multe accidente se intampla la intrare sau la iesire din vana de cai.Unul dintre asistenti va lua coada, calului si va trage cu miscari usoare, intermitente, pentru a impulsiona calul sa iasa ,in acelasi timp ajutandu-l sa pastreze directia pentru a nu cadea de pe rampa.Acelasi lucru i-l va face si asistentul de la celalalt capat,cu ajutorul lonjei directionand calul ,pentru a-l tine cat mai drept.

Dupa ce calul a iesit complet de pe rampa ,se repeta procesul pana cand calul imbarca fara ezitare si poate fi imbarcat de subiecti diferiti.

IMPORTANT:-vana de cai sa fie luminata natural sau artificial,sa existe fan sau lucerna, calul trebuie sa socieze acel loc cu propria boxa, unde este confortabil.

-nu legati niciodata calul de interiorul vanei, fara sa blocati iesirea cu bara de crupa(spate)

-repetati procesul de antrenament pana cand observati o imbunatatire evidenta a comportamentului , calului si o usurinta in executarea comenzilor.

-nu va grabiti,faceti sesiunea de imbarcare cu cel putin o saptamana inainte de plecarea propriu-zisa.SUCCES!

Cu drag de cai, Denis Stefan

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *