Dresajul comportamental

47520_445700758809404_1489542860_n

Nume cal: Trompi

Vârsta: 1,5 ani la data intrării în antrenament

Rasa: Shagya Arab

Trompi este o iapă Shagya Arab salvată de către proprietar din nişte condiţii improprii creşterii unui mânz. La momentul intrării în antrenament s-a dorit o mai mare maleabilitate a calului pentru a putea fi uşor manevrată atât de către profesionişti cât şi de către neprofesionişti.
Având în vedere vârsta fragedă a iepei nu s-a încercat deburajul complet pe parcusul celor aproximativ 10 luni cât a rămas în antrenament. Tehnicile utilizate pentru dresajul comportamental al mânzului Trompi fac parte din deburajul primar:
– Obişnuirea calului cu căpăstrul de presiune;
– Cele 6 cedări: Înainte, Înapoi, Dreapta, Stânga şi Sus, Jos, cu mişcarea combinată a crupei şi a umerilor;
– Mersul calului liniştit în toate ritmurile, (Pas, Trap, Canter), paralel cu antrenorul şi învăţarea calului să-şi adapteze ritmul în funcţie de acesta;
În primele 4 imagini se descrie o sesiune de antrenament în care atât proprietarul, Roxana, cât şi Trompi învăţau limbajul comun prin tehnicile de cedare ale crupei şi ale umerilor. Se obţine prin acest lucru o conexiune corectă între cal şi antrenor, făcând calul să cedeze spaţiu acolo unde i se cere şi să se alinieze paralel cu antrenorul. Calul astfel învaţă în acelaşi timp să cedeze la presiune şi să vină în presiune, ocupându-şi locul pe care îl indică antrenorul. Acest lucru are o mare importanţă pentru jocul la liber cu calul în care se sar obstacole, se aleargă împreună. De asemenea prin aceste tehnici ierarhia între cal şi antrenor este stabilită.

În secvenţa următoare de antrenament se lucrează pentru punerea în condiţie mentală a calului. Prima tehnică fiind lonjarea pentru respect, unde calul lucrează în paralel cu antrenorul, fiecare pe cercul lui, cu întoarcerea calului de fiecare dată spre antrenor.
După această tehnică se poate lucra la cedarea de jos sau punerea jos a calului. Cedarea de jos face calul mult mai încrezător în persoana cu care lucrează şi în ambientul în care se lucrează ajutându-l să nu se comporte ca un animal pradă ci să se liniştească chiar şi în poziţii extrem de vulnerabile pentru el.

În secvenţele de mai sus vedem pregătirea lui Trompi pentru o demonstraţie de dresaj natural făcută la Centrul de echitaţie Napoca Sport Horse, de la Sălicea, Jud. Cluj.  Tehnica utilizată este cea numită pony-ing în care se foloseşte un cal mai experimentat pentru a învăţa calul tânăr. Cei doi cai trebuie să meargă în paralel fără a se depăşi unul pe celalalt, iar calul tânăr nu trebuie tras în poziţie ci trebuie să-şi ocupe locul de bunăvoie. Astfel se pot face exerciţii mai complicate cum ar fi săritul în tandem peste obstacole (imaginea 3) fără ajutorul unei şei.

Progresul lui Trompi pe parcusul celor 10 luni de antrenament a fost unul consistent, noi alegând să vă prezentăm doar o parte din tehnicile pe care le-am lucrat împreună cu el. La sfârşitul perioadei de antrenament Trompi putea să meargă cu şi fără lonjă în paralel cu antrenorul, să se oprească, să dea înapoi, să sară obstacole împreună cu antrenorul şi să se culce la pământ doar printr-un semn de la distanţă. Încrederea în oameni crescuse considerabil aceasta fiind baza pentru un început bun al calului pentru o viitoare colaborare între cal şi călăreţ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *