cum sa va alegeti valtrapul de sa western -tipuri,avantaje,dezavantaje.

Atunci cand doriti sa achizitionati un echipament care este destinat uzului zilnic ,trebuie sa o faceti in cunostinta de cauza, pentru a elimina cheltuielile inutile de mai tarziu.

Valtrapul este unul dintre elementele foarte importante de harnasament, desi foarte des ignorat. Un valtrap bun, poate face diferenta dintre un cal obosit si unul odihnit, intre un cal cu dureri de spate si unul relaxat si care lucreaza la potentialul maxim.

Voi prezenta in continuare cateva tipuri de valtrap western, cu care am lucrat sau lucrez , si concluziile pe care le-am tras in 8 ani de la folosirea primului valtrap de tip western, sperand sa va ajut in alegerea voastra. NU voi cita denumiri de firme, cu mentiunea totusi, ca produsele ieftine, in acest caz , chiar sunt o pierdere de vreme si bani.

Iata cateva tipuri de valtrap western:1-valtrapul clasic-este facut din lana  100% naturala.Este presat sub forma de pasla si taiat dupa forma seii,in general depasind cu cel putin 3cm dimensiunea seii,in fiecare parte.

Are urmatoarele avantaje:este foarte bine tolerat de cal,fiind un produs natural,are proprietati de absortie a socurilor si de absortie si indepartare a transpiratiei calului, microclimatul format pe corpul calului , contribuind la prevenirea riscului de supraincalzire a muschilor spatelui . Un valtrap de pasla naturala, va ofera cam tot ce va puteti dori in  materie de confort al calului, si protectie a seii impotriva transpiratiei.Variantele un pic mai scumpe, vin dotate cu ranforsari de piele in zonele de uzura sporita, pentru a mari durata de viata a valtrapului.Deasemenea,unele au o ranforsare de piele si pe mijlocul valtrapului, si o gaura de forma ovala, spre partea  de la greaban, rolul ei fiind atat de ventilare a spatelui cat si de manevrare-agatare a valtrapului, in procesul de mentenanta.

Daca exista un dezavantaj, acesta este cel al mentenantei, o atentie sporita trebuind acordata atunci cand partea interioara se murdareste si se umple de par,mai ales in perioadele de naparlire a calului. Atunci se recomanda udarea valtrapului pe interior cu un jet de apa si apoi curatarea lui cu o perie de cauciuc, destinata parului de animale.Este o procedura simpla,care dureaza 15 min , si se poate face de 4-5 ori pe an, depinde de gradul de murdarie acumulata.

Dupa curatare, se spala din nou cu jet de apa, , tinut la 45%, pentru a nu distruge pasla.NU SPALATI CU PRESIUNE MARE!RISCATI SA TAIATI PASLA.

Dupa, se lasa intors pe dos,la uscat ,la vant si soare, iar dupa uscare , se poate trata partea ranforsata cu piele, cu produse specifice.NU FOLOSITI DETERGENT, RISCATI SA PRODUCETI IRITATII CALULUI.

2-valtrapul de show-este de fapt o patura care se foloseste la competitii, si are rol de infrumusetare.

Se pune peste valtrapul obisnuit , nefiind gandita pentru folosire de sine statatoare. Este destul de subtire si nu are o textura care sa o faca eficienta in a proteja saua de transpiratie sau calul de socuri, asa ca folosirea ei este limitata la show-uri.Un nume generic pentru design-ul specific al acestei paturi este-Navajo.

Curatarea este facuta la nevoie, doar cu apa sau cu detergent natural.

3-valtrapul mixt-are calitatea unui valtrap normal, clasic, fiind construit identic, dar la exterior are aplicat din fabrica acest design care i-l infrumuseteaza si i-l face mai practic in anumite conditii.Daca doriti aceasta varianta 2 in 1, va trebui sa aplicati aceiasi mentenanta si pe partea exterioara a valtrapului , pentru a-i pastra frumusetea.

Variantele mai ieftine nu sunt facute din pasla naturala, ci din pasla industriala, cu procent scazut de lana, si din aceasta cauza nefiind recomandate pentru uz indelungat.Este din pacate cel mai raspandit model in tara noastra, acest lucru ducand la multe probleme in folosirea seilor western.

4-valtrapul hi-tech-ortopedic este valtrapul care dispune de cele mai noi inovatii in materie de materiale folosite la absortia socurilor, si la felul cum se aseaza pe cal.

Caracteristici interesante in aceste modele hi-tech, pot fi : folosirea neoprenului ca material de absortie al socului, cat si la usurarea mentenantei(doar spalati partea interioara si aveti un valtrap curat indiferent de anotimp,in 5 min),formele care imita spatele calului ,pentru o mai buna asezare ,de la prima utilizare etc.

O alta inovatie este folosirea diferitelor tipuri de geluri si ranforsari polimerice, in interiorul paslei, pentru a permite disiparea punctelor de presiune si un confort sporit calului. Deasemenea, multe valtrapuri vin perforate in anumite zone , pentru a permite o mai buna ventilare a muschilor calului, si a reduce supraincalzirea.

Aspectul acestor valtrapuri este asemanator cu cele clasice , doar folosirea materialelor mai sus mentionate fiind diferit.

In functie de materialele folosite:pasla naturala sau sintetica, geluri,neopren,etc, fiecare valtrap hi-tech vine cu niste intructiuni de mentenanta care trebuie respectate, mai ales daca ne gandim la pretul lor care variaza intre 150-250 euro.

Acestea sunt doar cateva tipuri de valtrap western ,tine de voi sa alegeti conform cu necesitatile proprii si preferintele personale. Ca o regula generala, cu cat mai des calarim , cu atat mai des trebuie sa schimbam valtrapurile intre ele, pentru a nu pune un valtrap ud pe cal. In cazul in care nu ne permitem sa avem 2 valtrapuri, solutia valtrapului hi-tech cu interior de neopren, poate fi una de succes,fiind de minima mentenanta. Trebuie spus insa ca, in anotimpul cald, cea mai buna solutie este folosirea unui valtrap din pasla naturala, sau limitarea sesiunii de calarie la 45 min, in cazul in care materialul din care este fabricat valtrapul este unul sintetic.

Pentru mai multe informatii despre felul in care arta si se comporta fiecare tip de valtrap, va rog sa accesati link-ul de mai jos!

https://www.youtube.com/watch?v=o67lgOs6xQw

Cu drag de cai, DENIS

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *