Incepere cu saua/deburaj

Prima inseuare a calului si primele sesiuni de calare sunt cele mai importante momente in deburajul unui cal, aici incepand acest nobil animal sa traga primele concluzii privind aceasta activitate.

Daca se greseste la inceput este mai greu de corectat mai tarziu si calul ramane cu o prima impresie gresita despre ce inseamna a purta un om in spate.

De aceea oamenii de cai despre care am vorbit in articolele precedente, fie ei de formatie clasica – militara ca FRANCOIS  BAUCHER si JAMES FILLIS sau cowboy  cu o traditie solida in familie, ca fratii DORRANCE, MONTY ROBERTS, RAY HUNT etc, acordau o mare importanta acestor prime sesiuni de antrenament.

Atat in sec XIX, (James Fillis, Francois Baucher) cat si in sec XX metoda cea mai eficienta de lucru cu calul tanar consta in lucrul de jos, intai prin datul la coarda (tehnica militara) sau alergarea in round –pen (tehnica cowboys), obtinerea cedarilor inainte-inapoi, stanga-dreapta si a relaxarii musculaturii gatului prin flexii pasive si active si relaxarea mandibulei calului , ca pregatire pentru o mai buna acceptare a zabalutei in lucrul de calare.

Daca in sec XIX se mergea pe increderea data calului prin punerea acestuia in situatii unde el aparent castiga, de exemplu, lupta demonstrativa dintre doi calareti, unul  cu un cal experimentat care pierdea teren in favoarea celui tanar, oamenii de cai americani au dus acest dialog si mai departe, prin stabilirea conexiunii cu animalul in cadrul lucrului in round-pen (vezi conceptul de hooked-on, join-up).

Odata atins acest nivel, se trecea la obisnuirea treptata a calului cu diferite obiecte de harnasament si cu diferiti stimuli, facandu-l pe acesta, mai relaxat in prezenta lor.

Va voi prezenta in continuare intregul proces de incepere cu saua, pe scurt, asa cum are el loc in cadrul programului meu de antrenament, pentru a sti ce voi face in cazul in care apelati la mine, pentru a porni acest “dialog” cu calul dvs.

Astfel, se incepe dupa caz, in functie de caracterul calului, cu lucrul in round –pen (tarcul rotund), cu miscari specifice pentru a ne asigura de 2 atribute pe care trebuie sa le avem in vedere:

Conexiunea – asa cum spuneam, este un ingredient important in inceputul relatiei cu un cal tanar si mareste sansele de reusita in procesul de antrenament. Calul trebuie sa te perceapa ca pe un partener, ferm si decis in ceea ce ii propui, dar un partener. Se incepe asadar cu lucrul in tarcul rotund round-pen, incercand sa obtinem atentia calului si implementandu-i urmatoarea idee: aproape de mine este confort, departe de mine trebuie sa muncesti.

Deci manam calul in mai multe ritmuri precum pas, trap, galop si apoi adoptam o pozitie neutra invitandu-l la noi. Daca o face, am obtinut prima parte a conexiunii. Urmeaza sa facem cativa pasi in manej pentru a vedea daca suntem urmati de cal si daca acesta isi schimba directia odata cu noi. Lucram pana cand putem face acesti pasi cu usurinta.

Ierarhia – (in functie de cal, mai ales la armasari care au o componenta dominanta nativa): uneori trebui sa reamintim calului, ca suntem mai sus ca el in ierarhia hergheliei, pentru a ne putea face intelese sugestiile in antrenament.

Sunt 3 moduri prin care poti face asta: schimbarea directiei calului, a ritmului sau restrictionarea lui.

Daca schimbarea ritmului si a directiei sunt relativ usor de facut,pentru restrictionare, avem nevoie de indemanare pentru a putea lucra cu lasso-ul american si pentru a-l manevra in conditii de siguranta pentru cal.

In fotografiile de mai sus lucrez cu un armasar de 3 ani care avea un comportament dominant fata de proprietar, acesta neputandu-i inlocui nici macar capastrul de grajd. Dupa lucrul in round-pen si restrictionarea lui am reusit sa inlocuiesc vechiul capastru cu unul de presiune, prin care am putut sa ducem mai departe dialogul si implicit inceperea cu saua a fost mult mai usoara.

Armasarul a renuntat odata cu capatarea increderii in dresor si cu stabilirea unor bariere de respect la atacarea cu picioarele din fata, muscarea persoanelor, opunerea prin cabrare etc.

Dupa ce ne-am asigurat ca atat ierarhia cat si conexiunea exista, am trecut la obisnuirea cu diferiti stimuli, valtrap, sa, bosal, greutatea calaretului etc.

La finalul a 2h si 20min armasarul a putut fi calarit doar cu ajutorul unui bosal de piele, fara zabaluta.

Va invit sa navigati in continuare pe site, la sectiunile dresaj natural, evenimente/demonstratii / work-shop pentru a urmari si alte exemple de incepere cu saua -deburaj!

Cu drag de cai,

DENIS STEFAN