Dresajul fara zabaluta-unelte si metode

https://youtu.be/5mMJnJtu8oA

https://youtu.be/HXqAsLV_akQ

https://youtu.be/4WhtsufFb9c

https://youtu.be/A11t5SFwOD4

https://youtu.be/PoCeczQzTsU

https://youtu.be/2mo9mcXrjpA   

Am inceput cu link-urile ,cu precizarea ca va recomand sa le vizionati dar, sa cititi si articolul de mai jos , care aduce completari importante, fara de care , nu puteti avea o imagine completa a metodei de lucru fara zabaluta.

Am publicat in trecut, la sectiunea dresaj natural, un articol , care incepea sa explice cum puteti educa calul sa respecte comenzile si sa poata fi condus fara zabaluta,iata link-ul

http://www.programulcaiiromaniei.ro/dresajul-fara-zabaluta/

care va va ajuta sa intelegeti atat metoda de lucru cat si strategia pe care trebuie sa o aplicati in antrenament.

In acest articol insa, vom merge mai departe cu informatiile oferite, ca voi sa puteti merge fara probleme pe acest drum.

Astfel,sunt cateva elemente pe care trebuie sa le obtineti ca sa decideti daca calul pe care i-l educati se preteaza la lucrul cu una din uneltele prezentate:

1-calul trebuie sa flexeze fara probleme , si fara a aplica o presiune imensa,pe ambele parti-flexarea in statie a gatului-de la stanga la dreapta si invers.

2.-trebuie sa poata fi oprit cu un singur darlog din pas,trap si chiar galop,invatandu-se dupa modelul aratat in link-uri-se incepe de la pas si se ajunge in cateva saptamani si la galop-vezi dublajul sau blocajul la mantinela.

De precizat ca acest lucru este cel mai usor de facut cu bosal-ul ,care este mai ferm si precis decat capastrul de presiune si  sidepull si nerecomandat in hackamore-ul mecanic, care asa cum vedeti in video , nu este construit pentru asa ceva, ci doar pentru cai care stiu sa lucreze cu darlogul de exterior.

3.-sa poata fi controlat atat cu greutatea corpului,cat si cu voce si picioarele, astfel, desi ne dorim sa nu folosim o zabaluta, calul totusi trebuie sa asculte de ajutoarele naturale,fara de care ramanem cu putine mijloace de comunicare si educare a calului.FORMA DE ECHITATIE-nu se schimba , si nici regulile generale, chiar daca practicam o echitatie relaxata , sau cerem mai putin de la cal, fata de un antrenament competitional.

Dupa ce obtineti aceste ingrediente, puteti sa stabiliti, catre ce unealta de dresaj va indreptati:bosal,capastru, sidepull etc, avand deja un feed-back despre felul cum lucreaza calul in ele.Pentru inceput , le puteti folosii alternativ, pana cand acumulati destula experienta sa puteti hotara , cu ce lucreaza mai bine calul respectiv.

Apoi treceti la urmatoarele segmente de antrenament-cedari la gamba, tranzitii de pas-trap-pas , opriri  ,mers inapoi, porniri la galop, etc.Orice greutate intampinati, nu uitati sa reveniti la exercitiile anterioare , si nu in ultimul rand, in lucrul fara zabaluta ,nu puteti grabi calul si nu i-l puteti forta , pentru ca uneltele sunt permisive si veti avea un regres in antrenament, in loc de progres .

Nu in ultimul rand ,trebuie sa intelegeti, ca lucrul fara zabaluta , necesita timp, rabdare si revenire repetata la exercitiile de baza de la punctul 1-2,pentru a va asigura de atentia calului.

Daca procedati cu atentie, veti avea un cal care poate fi condus atat in manej cat si in teren deschis, si un companion placut de plimbare!

Cu drag de cai, DENIS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *