Calaria fara sa si fara frau

Tuturor ne place acea senzatie de libertate, pe care o experimentam atunci cand calarim un cal la galop, iar daca la aceasta se adauga si faptul ca nu folosim o sa si un frau, atunci sentimentul este greu de exprimat in cuvinte, simtim cu adevarat ca suntem una cu , calul.

Totusi, cum ajungem sa fim destul de siguri pe abilitatile noastre si ale calului , asa incat sa incercam asa ceva in siguranta?Sunt cateva lucruri pe care le puteti face , atat pentru educatia calului cat si pentru voi, care va usureaza acest proces de antrenament.

Mai intai,chiar daca pare ciudat, trebuie sa puteti controla calul, CU FRAU!

Astfel, se incepe cu o infraiere normala,cu zabala sau cu infraiere fara zabala-hackamore american sau capastru de presiune, si se trece prin toate aliurile(ritmurile) ,pe  care le veti folosii in lucrul fara frau.Trebuie sa va asigurati ca aveti atentia calului , de cate ori doriti sa schimbati directia, sa opriti, porniti etc.

O GRESEALA IN EDUCATIA CALULUI ACUM, VA VA COSTA SCUMP ATUNCI CAND NU AVETI MIJLOACELE DE RESTRICTIONARE!

Lucrati la atragerea atentiei calului , de cate ori faceti o schimbare in comenzi:faceti multe tranzitii pas-trap-mers inapoi,porniri la canter cu darlogii lejeri,opriri treptate, utilizand comanda vocala, si schimbarea de greutate etc

Asigurati-va ca , calul este complet dependent de ajutoarele voastre:vocal,greutate,picioare pentru directie, pentru ca ,in timp sa puteti renunta la infraiere.

Aceasta perioada dureaza cateva luni, pana la un an, daca se lucreaza cu atentie si progresiv!

Dupa ce v-ati asigurat ca aveti controlul directiei, vitezei, si calul raspunde la voce si greutatea voastra, puteti sa adaugati o cordelina pe gatul lui,asa numita-cordeo, cu care veti lucra de acum inainte ca unealta principala,urmand ca fraul sa fie doar corectia, in cazul in care calul nu va asculta.

Este important sa reluati aceleasi miscari pe care le faceati inainte de a adauga cordeo, si sa obtineti aceleasi raspunsuri de la cal.

Astfel,de exemplu dorim oprire:1.ne  lasam greu in sa si putin pe spate,

2. dam comanda vocala de oprire(pe care ne-o alegem)

3.actionam cordelina, tragand de ea spre spate

4.actionam darlogii ,in cazul in care calul nu opreste

Este foarte important sa urmam aceiasi succesiune  intotdeauna, numai asa vom putea renunta la darlogi sau hackamore-capastru etc.

Veti observa, daca lucrati corect, cum , calul incepe sa anticipeze, si sa incetineasca chiar de la schimbarea greutatii spre spate,in timp nefiind nevoie sa mai folositi nici macar cordelina.Totusi , va recomand ca ea sa se afle tot timpul acolo, la nevoie,  fiind un element de restrictionare si de reamintire a calului ca trebuie sa fie atent .Acest proces este mai lung , sau mai scurt, de la cal la cal, de la cateva saptamani , la cateva luni.

Daca aveti un cal care raspunde la aceste comenzi, este timpul sa va ocupati si de echilibrul vostru,astfel , pentru a putea calarii fara sa, trebuie sa puteti avea un echilibru independent : pas,trap,galop, fara sa va atingeti de darlogi, apoi fara sa utilizati scaritele etc.

Foarte folositor este exercitiul de mers la trap asezat fara scarite, ca exercitiu pregatitor pentru deselate.

Cand aveti destula incredere ca puteti sta pe cal fara sa, e timpul sa inlocuim saua cu un valtrap , strans cu o chinga, sau un pad special conceput pentru mersul fara sa.Acesta este important atat pentru voi,pentru aderenta, cat si pentru cal , sesiunile prelungite de calarie fara sa,afectandu-i spatele-ESTE FOARTE IMPORTANT SA AVETI ACEST LUCRU IN MINTE!

Deci, ca o concluzie, asigurati-va ca puteti conduce , calul cu cele mai subtile gesturi,obtineti un echilibru independent pe cal, si mentineti sesiunile de antrenament fara sa, sub 30min.

Apoi, va puteti bucura de cai , ca in link-urile de mai jos

https://www.youtube.com/watch?v=ioQ2Owo_RSU     

 

Va urez succes!Cu drag de cai,Denis

2 Replies to “Calaria fara sa si fara frau”

  1. Stefan

    Multumesc frumos pentru aceasta postare! Ma bucur mult ca ai abordat acest subiect si de asemenea iti multumesc ca ai impartit tot acest proces de invatare pe etape astfel incat sa fie usor de inteles si de pus in practica si nu in ultimul rand sa se desfasoare in siguranta pentru ambii parteneri implicati .

    Reply
    • Denis Stefan Post author

      CU PLACERE!Depinde de fiecare dintre noi sa facem progrese si sa ne bucuram de proprii cai, in cele mai diverse moduri, pentru a nu ne plictisi niciodata

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *