Cai in antrenament

El-zy a intrat în antrenamentul din cadrul programului la vârsta de 8 ani, fiind unul dintre caii salvaţi de la Fierbinţi, având grave probleme de încredere în oameni.

Ea a dezvoltat şi vicii cum ar fi lovirea cu picioarele din spate şi aruncarea călăreţului prin berbecire. Cerinţa noului proprietar a fost legată de recuperarea comportamentală şi de posibilitatea încălecării calului fără zăbăluţă, după metoda dresajului natural (utilizându-se doar căpăstru de presiune).

După aproximativ 6 luni de antrenament, rezultatele au fost atât de satisfăcătoare încât El-zy a participat împreună cu Ardo la diferite demonstraţii din cadrul programului Caii Romaniei, cum ar fi demonstraţiile de la Piteşti – Centrul de echitaţie Send 92, Zilele oraşului Sărata Monteoru, evenimentul internaţional Transylvania Horse Show, etc.

În cadrul acestor evenimente, aşa cum şi pozele demonstrează, ea a performat elemente de dresaj la liber, mers în tandem cu alt cal, trucuri de circ, sărituri peste obstacole, punerea jos la semn direct  din galop direct, piruetă la liber.

Pe parcursul celor 12 luni în care El-zy a fost în antrenament, am lucrat exerciţii care ţin de recâştigarea încrederii în oameni, a fost călărită fără şa pentru primele 2 luni pentru a nu face asocierea cu vechile experinţe neplăcute. Pentru călăria la câmp, după primele 2 luni a fost folosită o şa de tip western şi un bosal american (o bucată din piele împletită care se aşează pe nasul calului), aceasta fiind soluţia optimă pentru reeducarea iepei şi călăria acesteia în maniera etologică.

Unul din principalele exerciţii pe care le-am făcut cu El-zy a fost pur şi simplu petrecerea timpului liber cu ea, dresaj în libertate, ca urmare ea învătand în numai trei lecţii să se culce la semn şi să facă piruetă.

A fost unul dintre cele mai interesante proiecte, din cadrul programului de dresaj, cel mai inteligent cal pe care l-am intalnit, si ma bucur ca ne-am revazut in 2015, cand am fost invitat la Transylvania Horse SHOW, si am lucrat cu EL-ZI pentru o demonstratie din cadrul acelui eveniment.

Cu drag de cai,

DENIS STEFAN