Redeburajul unui cal matur

poze wibe publisherWibe este un armăsar care a intrat în Programul Caii României în luna Ianuarie 2013 şi a fost antrenat aproximativ 8 luni. Cerinţele proprietarului fiind redeburarea calului, obişnuirea cu diferiţi stimuli (calul fiind foarte sperios) şi punerea jos a calului la semn.

Ca istorie a calului trebuie menţionată o încercare de deburaj efectuată de un antrenor german cu doi ani înainte, lucrându-se de câteva ori cu şaua, dar nerezolvându-se niciuna din problemele mai sus citate. În cei doi ani care au trecut de la sesiunile de antrenament menţionate calul nu a beneficiat de nici o educaţie din lipsă de timp şi antrenor.

Sarcina noastră a fost cu atât mai dificilă cu cât calul era aproape matur, devenise foarte puternic şi reusise să-şi impună voinţa tuturor oamenilor cu care a intrat în contact. Din această cauză era ţinut tot timpul cu un căpăstru de grajd pentru a putea fi mutat din boxă în padoc şi invers.

Proprietarul calului, Mihai Soreaţă, a apelat la noi pentru a-i da o nouă şansa lui Wibe şi a se putea bucura de caracterul, de altfel bun, al acestui armăsar.

În secvenţele următoare vedem prima întâlnire cu Wibe în care cu ajutorul padocului circular de dresaj natural se stabileşte conexiunea dintre om şi cal, lucrându-se la captarea atenţiei calului şi la obişnuirea lui cu o persoană nouă.

În al doilea clip video am ales să lucrăm cu Wibe cu ajutorul unui lasou special conceput pentru cai transmiţându-i diferite semnale prin coarda lasoului şi schimbându-i des direcţia, o tehnică specifică pentru stabilirea ierarhiei dintre antrenor şi cal. În această secvenţă calul trebuie de asemnea să se întoarcă cu faţa spre antrenor şi să fie atent la acesta. Lasoul îl face să cedeze la presiunea pusă pe baza gâtului, un lucru folositor mai târziu în antrenament.

Mişcarea corzii lasoului sub bărbia calului produce un efect care în timp obişnuieşte calul cu foarte mulţi stimuli.

A urmat reobişnuirea cu un stimul nou, şaua, împreună cu pieptarul şi cele 2 chingi western şi lucrul cu Wibe folosindu-ne de căpăstrul de presiune pentru a indica ritmul şi direcţia pe care o dorim. Ca în orice altă tehnică de dresaj natural calul învaţă din eliberarea presiunii şi nu din persistenţa presiunii.

În imaginile de mai sus îl vedem pe proprietar bucurându-se de Wibe la ferma lui din Alexandria după terminarea stagiului de antrenament, în cadrul unei sesiuni de final.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *